Rahsia Kelenjar Air Liur Burung Walit | INSTITUT BIOSAINS
» ARTIKEL » Rahsia Kelenjar Air Liur Burung Walit

Rahsia Kelenjar Air Liur Burung Walit

Sarang burung boleh dimakan (EBN) dihasilkan daripada saliva burung walit (Aerodramus spp) merupakan pelengkap kesihatan yang komprehensif. Sarang burung Aerodramus fuciphagus merupakan produk haiwan termahal yang diniahakan pada kadar USD 1,000.00 hingga USD 10,000 per kilogram bergantung kepada gred, bentuk, jenis dan asal-usul. Walau bagaimanapun tidak banyak yang diketuai berhubung mekanisme regulasi gen yang mengawal penghasilan saliva burung ini. Sekumpulan penyelidik di IBS baru-baru ini telah berjaya mencirikan profil transkriptom kelenjar air liur burung walit yang menghasilkan EBN dan tidak menghasilkan EBN. Kajian ini menunjukkan regulasi berlainan gene dalam kelenjar air liur burung walit yang menghasilkan EBN. Hasil kajian ini sedang dikaji dengan lebih lanjut bagi mengenalpasti petanda bio berkepentingan industri untuk pengredaan EBN. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk BMC Genomics (2017), 18: 504, doi.org/10.1186/s12864-017-3861-9.

Figure 1. Gene expression profiles of salivary glands of different swiftlets species. (A) Comparison of relative gene expression between AFC, AFM, AMC and AA. (B) Top-10 differential expressed genes between EBN producing swiftlets (A. fuciphagus and A. maximus) and non-EBN producing swiftlets (AA).  (C) Top-10 differential expressed genes between A. fuciphagus and A. maximus from natural habitat (cave).  (D) Top-10 differential expressed genes between A. fuciphagus from natural habitat (cave) and man-made habitat (house).  Genes were identified using a combination of ANOVA with Bonferroni-corrected ≤ 0.05. Expression data were Z-score standardized per gene. AFC is Aerodramus fuciphagus from cave, AFM is Aerodramus fuciphagus from man-made houses, AMC is Aerodramus maximus from cave and AA is Apus affinis from wild.

Figure 2. CREB3L2 gene and cell type-specific secreted components genes (SPCGs) expression in various swiftlet groups; NEBN: Non-edible bird’s nest swift, AFM: A. fuciphagus from man-made house, AFC: A. fuciphagus from cave, AMC: A. maximus from cave.

Tarikh Input: 29/08/2017 | Kemaskini: 06/09/2017 | azah

SXEUUAu~