International Webinar: Fish Vaccine And Vaccination | INSTITUT BIOSAINS
» BERITA » International Webinar: Fish Vaccine and Vaccination

International Webinar: Fish Vaccine and Vaccination

21 Ogos 2023 - Laboratori Kesihatan Haiwan Akuatik dan Terapeutik telah berjaya menganjurkan Webinar Antarabangsa bertajuk “Fish Vaccine and Vaccination” secara virtual melalui aplikasi Google Meet. Moderator webinar ini adalah Prof. Madya Dr. Annas Salleh, dan penceramah adalah Prof. Madya Dr. Ina Salwany Md Yasin, Prof. Dr. Alim Isnansetyo dan Prof. Madya. Dr. Sasimanas Unajak. Setiap penceramah telah membentangkan pandangan yang bernas tentang amalan vaksinasi dan penemuan penyelidikan khusus kepada negara masing-masing iaitu Malaysia, Indonesia dan Thailand. Webinar ini juga membincangkan isu kritikal berkaitan penggunaan vaksinasi, ujian lapangan vaksin dan teknologi vaksin terkini. Vaksin adalah pelbagai penyediaan antigen yang diperoleh daripada organisma patogenik tertentu yang dijadikan bukan patogenik. Ia meningkatkan daya tahan organisma terhadap jangkitan di masa hadapan oleh patogen yang sama. Vaksinasi juga bertindak sebagai langkah pencegahan yang melindungi populasi ikan daripada potensi penyakit, seterusnya mengurangkan kos berkaitan morbiditi, kematian dan rawatan terapeutik. Webinar ini telah dihadiri oleh 61 orang peserta daripada industri berkaitan akuakultur, agensi kerajaan, penyelidik dan pelajar.

Tarikh Input: 28/09/2023 | Kemaskini: 28/09/2023 | azah

SXEdNAU~