Bengkel Pengurusan Kesihatan Ikan Di Institut Penyelidikan Perikanan Bangladesh (BFRI) | INSTITUT BIOSAINS
» BERITA » Bengkel Pengurusan Kesihatan Ikan di Institut Penyelidikan Perikanan Bangladesh (BFRI)

29 Februari 2023 - Bengkel mengenai vaksinasi untuk pengurusan kesihatan ikan, pencegahan penyakit dan peningkatan produktiviti telah diadakan di Institut Penyelidikan Perikanan Bangladesh (BFRI) di Mymensingh. BFRI terletak di dalam premis kampus Universiti Pertanian Bangladesh (BAU). Bengkel anjuran bersama BFRI dan Universiti Putra Malaysia (UPM) itu berlangsung di Auditorium Pusat BPRI pada pukul 11 ​​pagi Khamis.

Dr. Md Zulfikar Ali, Ketua Pengarah BFRI, mempengerusikan bengkel tersebut, bersama tetamu khas termasuk Profesor Dr. Zamri Saad, Profesor Madya Dr. Ina Salwany Md Yasin (Timbalan Pengarah Institut Biosains) dan Profesor Madya Dr. Mohammad Noor Amal Azmai (Ketua Laboratori Kesihatan Haiwan Akuatik dan Terapeutik, Institut Biosains) dari UPM. Turut hadir adalah Dr. Anuradha Bhadra, Ketua Pegawai Saintifik BFRI, dan Pegawai Saintifik Kanan Dr. Md Shirajum Monir dari BFRI.

Bengkel dimulakan dengan pembentangan kerja, penyelidikan dan objektif BFRI. Pegawai Saintifik Kanan Dr. Md Shirajum Monir dari BFRI kemudiannya menyampaikan pembentangan tentang kepentingan penyediaan vaksin untuk perlindungan kesihatan ikan dan peningkatan pengeluaran. Berikutan itu, penyelidik dari Laboratori Kesihatan dan Terapeutik Haiwan Akuatik, Institut Biosains, UPM berkongsi pandangan tentang penghasilan vaksin, penyelidikan dan rawatan yang bertujuan untuk meningkatkan kesihatan haiwan akuatik dan meningkatkan pengeluaran ikan.

Tarikh Input: 29/04/2024 | Kemaskini: 29/04/2024 | azah

WXFPUA4~