WORKSHOP ON ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBLITY TESTING | INSTITUT BIOSAINS
» BERITA » WORKSHOP ON ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBLITY TESTING

WORKSHOP ON ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBLITY TESTING

Workshop on Antimicrobial Susceptibility Testing telah berjaya di anjurkan oleh Unit Koleksi Kultur Mikrob (UNiCC), Institut Biosains pada 25 – 26 Ogos 2020 yang lalu.

Seramai 3 orang peserta dari UTM, UPM dan Thor Specialties Sdn. Bhd. telah melengkapkan bengkel ini. Topik yang dikongsikan di dalam bengkel ini adalah disc diffusion assay, well diffusion assay, minimum inhibition concentration (MIC) dan lain-lain lagi.

Syarahan berkaitan pengenalan antimicrobial susceptibility testing dan kaedah berkaitan telah disampaikan oleh Dr. Yaya Rukiyadi, penyelidik bersekutu dari Laboratori Penyelidikan Ubatan dan Produk Semulajadi; manakala demonstrasi dan syarahan bagi peralatan Elisa Reader telah disampaikan oleh Dr. Ler Lian Wee, hasil kerjasama dengan Thermo Fisher Scientific.

Tarikh Input: 01/09/2020 | Kemaskini: 01/09/2020 | azah

SXEaVAE~