Pameran Herba Untuk Kesihatan Dan Penyembuhan | INSTITUT BIOSAINS
» BERITA » Pameran Herba untuk Kesihatan dan Penyembuhan

Pameran Herba untuk Kesihatan dan Penyembuhan

11 Julai 2023 - Unit Biodiversiti, Institut Biosains telah menyertai pameran sempena seminar “Herba untuk Kesihatan dan Penyembuhan”. Pameran ini mempamerkan pelbagai produk seperti sabun herba, produk mandian, dan pokok herba yang mudah ditanam, dan boleh digunakan oleh komuniti untuk tujuan penyembuhan. Tujuan utama pameran ini diadakan adalah untuk mengetengahkan potensi pembangunan industri herba di Malaysia. Seminar ini telah dirasmikan oleh Datuk Dr. Nurfariza Ngah, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Penyelidikan dan Sokongan) daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Antara objektif utama penyertaan kami di dalam pameran ini adalah untuk meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kebaikan terapeutik herba asli yang didapati di Malaysia dan potensinya dalam rawatan pelbagai penyakit. Pameran ini menyediakan platform interaksi antara pihak berkepentingan dalam industri herba. Jaringan kerjasama ini memainkan peranan penting dalam membantu kerajaan dan agensi berkaitan dalam merangka dan melaksanakan dasar yang menjurus ke arah memupuk pertumbuhan sektor herba di Malaysia. Walaupun perubatan moden digunakan secara meluas untuk penjagaan kesihatan, terdapat peningkatan pengiktirafan terhadap nilai terapeutik herba tradisional dalam pengurusan penyakit. Hutan hujan tropika Malaysia yang subur menawarkan kepelbagaian kekayaan tumbuhan ubatan, dan kini pengeluaran produk herba untuk tujuan perubatan telah menjadi sebahagian daripada agenda pembangunan negara kita.

Tarikh Input: 28/09/2023 | Kemaskini: 28/09/2023 | azah

SXEdJAv~