DR. YU CHOO YEE | INSTITUT BIOSAINS

Selangor,
  yu.choo@upm.edu.my

Pendidikan dan sejarah kerjaya

Dr. Yu Choo Yee memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains Kesihatan dalam Bioperubatan (Kepujian) dan Doktor Falsafah dalam Bioteknologi Perubatan daripada Universiti Sains Malaysia (USM). Beliau merupakan penerima Anugerah Naib Canselor di USM dan memenangi pelbagai anugerah di pameran dan persidangan peringkat kebangsaan dan antarabangsa. Sebelum ini beliau pernah bekerja sebagai Penyelidik Pasca Kedoktoran Berimpak Tinggi di Universiti Malaya (UM) dan Universiti Teknologi MARA (UiTM) sebelum menyertai industri swasta sebagai Ketua Pegawai Saintifik. Pengkhususan beliau termasuk tetapi tidak terhad kepada genomik, aplikasi penjujukan generasi akan datang, epidemiologi penyakit dan penyiasatan wabak, genetik molekul, pembangunan biosensor dan ujian diagnostik pantas. Beliau mempunyai lebih daripada 30 penerbitan dalam bidang ini termasuk artikel jurnal, bab buku dan paten. Beliau juga berkhidmat sebagai pengulas pakar untuk pelbagai jurnal berprestij.

Orchid ID
: