Kimia Produk Semula Jadi Dan Metabolomik | INSTITUT BIOSAINS
» PROGRAM PENYELIDIKAN » Laboratori Penyelidikan Ubatan dan Produk Semulajadi (NaturMeds) » Kimia Produk Semula Jadi dan Metabolomik

Kimia Produk Semula Jadi dan Metabolomik

Program ini bertujuan untuk meningkatkan produk semula jadi dengan memajukan pengetahuan kimia dan biologi melalui penyelidikan pelbagai disiplin. Skop projek dalam program ini merangkumi penyelidikan mengenai:
i) Kepelbagaian bahan kimia yang terdapat pada sumber biologi di Malaysia dan sifat biologi mereka
ii) Penyelidikan mengenai bagaimana organisma bertindak balas terhadap perubahan drastik di persekitaran semula jadi dengan menerangkan perubahan metabolik yang dicetuskan dalam tisu dan cecair biologi organisma.
Program ini bertujuan untuk mencari ramuan produk semula jadi yang berguna (komponen tunggal atau pelbagai) sebagai pemangkin penemuan ubat-ubatan dan penyelidikan pembangunan fitokimia. Melalui penggunaan pendekatan metabolomik, program ini juga bertujuan untuk menemukan penanda kimia dan penanda- bio metabolik baharu dengan aplikasi yang berpotensi dalam kawalan kualiti, standardisasi, dan diagnostik, serta menghasilkan maklumat mekanistik baharu yang akan mendorong kepada pemahaman yang lebih mendalam mengenai fungsi dan proses biologi.

1.
Profesor Dr.  Faridah Abas