Biologi Sel Induk Kanser | INSTITUT BIOSAINS
» PROGRAM PENYELIDIKAN » Laboratori Penyelidikan Kanser UPM - MAKNA (CANRES) » Biologi Sel Induk Kanser

Biologi Sel Induk Kanser

Program Biologi Sel Induk Kanser bertujuan untuk menghubungkan penyelidikan asas dan translasi dengan menfokuskan kepada proses biologi unik yang dikongsi oleh sel stem dan sel malignan. Sel stem kanser merupakan populasi sel yang kecil dalam tumor yang telah dikenalpasti sebagai pemacu pertumbuhan tumor dan metastasis melalui kebolehan pembaharuan diri (self-renewal). Oleh itu, pengenalpastian dan pencirian sel induk kanser ini dijalankan untuk memahami keseimbangan proses pembaharuan diri untuk menyingkirkan sel kanser secara khusus daripada sumbernya. Selain itu, penemuan baharu dalam bidang ini juga berpotensi untuk mengurangkan kejadian kes kanser daripada berulang.

1.
Profesor Ts. Dr. Cheah Yoke Kqueen