Teknologi Vaksin Ikan Dan Terapeutik | INSTITUT BIOSAINS
» PROGRAM PENYELIDIKAN » Laboratori Kesihatan dan Terapeutik Haiwan Akuatik (AquaHealth) » Teknologi Vaksin Ikan dan Terapeutik

Teknologi Vaksin Ikan dan Terapeutik

Program ini menangani masalah kesihatan haiwan akuatik dan langkah pencegahan melalui kaedah vaksin dan terapeutik. Ia meliputi pelbagai topik yang berkaitan dengan vaksinologi, imunologi dan mekanisma biokimia patogen pada ikan di dalam mencipta dan membangunkan novel vaksin yang efektif, serta meningkatkan keberkesanan vaksin yang sedia ada untuk memberikan perlindungan daripada pelbagai jenis penyakit ikan yang menular. Pembangunan teknologi baru untuk terapeutik seperti imunostimulan, probiotik dan prebiotik, serta memperkenalkan penyelesaian inovatif untuk masalah praktikal yang berkaitan dengan pengurusan kesihatan haiwan akuatik untuk industri akuakultur negara juga ditekankan.

1.
Prof. Madya Dr. Mohammad Noor Amal Azmai